Stoelverhuur is het verhuren van stoelen aan ZZP’ers. Stel u heeft een pand waar u niet al de stoelen kunt vullen. Dan is stoelverhuur een uitgelezen kans. Stoelverhuur heeft vele voordelen, een groot voordeel is dat u het aanbod aan dienstverlening uit kunt breiden.

Denk hierbij aan een samenwerking met een barbier, schoonheidsspecialiste, nagelstyliste, pedicure etc. Stoelverhuur heeft voordelen voor zowel de verhuurder als de huurder. In dit artikel leggen we alles uit wat u moet weten!

Inhoudsopgave

Alles over stoelverhuur en stoelhuur.
Stoelverhuur en stoelhuur is voor beide partijen een win-win situatie.

Definitie stoelverhuur

‘’De samenwerking tussen twee of meer zelfstandige ondernemer die ieder voor eigen rekening en risico in eenzelfde bedrijfsruimte hun diensten aanbieden aan de consument’’.

Voordelen stoelverhuur verhuurder

Stoelverhuur biedt een groot aantal voordelen. Als verhuurder heeft u bijvoorbeeld niet de personeelskosten, maar wel zelfstandige medewerkers. Daarnaast kunt u als stoelverhuurder voorwaarden opstellen die voor u aantrekkelijk zijn.

De klanten die naar het pand komen zijn immers uw klanten en de huurders zijn op zoek naar een pand. Bij personeel in loondienst bent u als werkgever verplicht om loon door te betalen bij ziekte of vakanties, bij stoelverhuur is dit niet van toepassing. Dit zijn enkele voordelen van stoelverhuur.

Voordelen verhuurder:

  • Geen personeelskosten
  • Aantrekkelijke voorwaarden
  • Dienstverlening uitbreiden
  • Geen kosten bij ziekteverzuim
De voordelen van stoelverhuur uit het perspectief van een ondernemer
Lees meer over wat ondernemers vinden van stoelverhuur in ons interview – Een ondernemer over stoelverhuur.

Nadelen stoelverhuur verhuurder

Stoelverhuur biedt niet alleen voordelen, ook zijn er een aantal nadelen verbonden aan de verhuur van stoelen. Deze nadelen kunnen echter door goede afspraken vermeden worden.

Een nadeel wat zich voor kan doen is dat de medewerkers die werkzaam zijn een invloed hebben op het imago van de salon. Dit kan dus zowel in positieve als negatieve zin zijn. Hierover kunnen uiteraard afspraken gemaakt worden omtrent kleding, werktijden en communicatie met klanten.

Een eenvoudige oplossing is mensen te zoeken die passen bij het imago van de salon. Het nadeel van ZZP’ers dus de huurders is dat deze lastig iets te verplichten is. Het is dus lastiger om controle te houden over de ZZP’ers dan ‘’eigen’’ personeel. Het is daarom verstandig om iemand te zoeken die het bedrijfsplan versterkt. Dit kan dus ook iemand uit een andere branche zijn die aanvullende dienstverlening levert zoals een nagelstyliste bij een kapsalon.

Nadelen verhuurder:

  • Personeel heeft invloed op het imago (positief/negatief)
  • Minder controle over personeel

Voordelen stoelverhuur huurder

Voor de huurder zijn er uiteraard ook voordelen. Als huurder dient u niet te beschikken over een pand, dat scheelt weer in de kosten en zorgt voor minder risico’s. Een ander groot voordeel is dat u als huurder de klanten kunt ontvangen in een professionele werkomgeving, dus niet meer thuis.

Voordelen huurder:

  • Veel vrijheid (vaak eigen werktijden bepalen)
  • Geen huisvestingskosten
  • Professionele werkomgeving
Voordelen stoelverhuur voor de stoelhuurder

Nadelen stoelverhuur huurder

Voor de huurder van een stoel zijn er nagenoeg geen nadelen. Het enige waar rekening mee gehouden dient te worden is dat doorgaans gevraagd wordt om een eigen klantenkring mee te nemen. Dit houdt in dat u de klanten die uw al heeft meeneemt naar de salon waar u de samenwerking mee aangaat. Dit wordt gevraagd zodat het niet ten koste gaat van de klanten die reeds naar de salon komen.

Bent u dus een starter en heb je geen klantenkring dan kan het lastig zijn om een aders te vinden waar je kunt beginnen met stoelverhuur. Maar dit betekent uiteraard niet dat het onmogelijk is. Er zijn meer dan genoeg salons die stoelhuurders maar al te graag welkom heten.

Nadelen huurder:

  • Afhankelijk van de verhuurder (bedrijfspand/producten)
  • Vaak een klantenkring nodig

Wegen de voordelen van stoelverhuur op tegen de nadelen?

De voordelen van stoelverhuur steken met kop en schouders boven de nadelen uit. Dit geldt zowel voor de verhuurder als huurder. Een ‘’gezonde’’ samenwerking kan beide partijen enorm helpen. Veel van de genoemde nadelen kunnen worden ingeperkt door goede afspraken te maken. Dit kan worden gedaan in een huur en samenwerkingsovereenkomst. Verder in dit artikel worden deze overeenkomsten verder toegelicht.

Huurovereenkomst stoelverhuur

Bij het opstellen van de stoelverhuur huurovereenkomst zijn er diverse aspecten van belang. De stoelverhuurder huurt een stoel of een aantal m2 bedrijfsruimte waarop de stoelhuurder zijn diensten mag verrichte.

Wanneer u als verhuurder geen eigenaar bent van de bedrijfsruimte en deze zelf huurt, dan is er sprake van onderhuur. Onderhuur is alleen toegestaan als de eigenaar, in dit geval de daadwerkelijke eigenaar van het pand hier schriftelijk toestemming voor heeft gegeven. De huurovereenkomst kan korter of langer zijn dan twee jaar. Dit zijn belangrijke aspecten die u in gedachten dient te houden bij het opstellen van de stoelverhuur overeenkomst.

Een stoelverhuur huurovereenkomst met een looptijd langer dan twee jaar kan niet zomaar opgezegd worden. Om een huurovereenkomst op te zeggen zijn er zes gronden genoemd, de rechter zal deze strikt handhaven. Het is daarom ook verstandig om de huurovereenkomst aan te gaan voor periode van een jaar. Dit kunt u altijd in overleg verlengen met een jaar als de samenwerking goed verloopt.

Man met te veel vragen of stoelverhuur

Samenwerkingsovereenkomst stoelverhuur

Naast het hebben van een stoelverhuur huurovereenkomst is ook een samenwerkingsovereenkomst van belang. Een samenwerkingsovereenkomst voor stoelverhuur stelt u en de huurder in staat om alles duidelijk vast te leggen. Enkele zaken waar u aan kunt denken zijn; werktijden, gebruik van middelen en producten, inkoop van producten, gebruik van computer en PIN-apparatuur.

Een andere, maar zeker niet onbelangrijk aspect, zijn verzekeringen. Het is aan te raden dat u als verhuurder ten aller tijden een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af sluit.

Kortom in de samenwerkingsovereenkomst voor stoelverhuur legt u vast op welke manier en onder welke voorwaarden de stoelverhuurder en stoelhuurder samenwerken. Neem hier alle afspraken in op waarvan u denkt dat ze belangrijk zijn om problemen of meningsverschillen te voorkomen.

Belangrijk is om te onthouden dat het gaat om een samenwerking. De zelfstandigheid en gelijkwaardigheid van zowel u (de verhuurder) als de huurder dient voorop te staan. Er mag dus geen sprake zijn van een gezagsverhouding (wat wel het geval is als u personeel in dienst heeft). Alles omtrent de gezagsverhouding is geregeld in de wet DBA.

Koppeling huurovereenkomst en samenwerkingsovereenkomst

Belangrijk om te weten is dat juridisch gezien de huurovereenkomst en de samenwerkingsovereenkomst aan elkaar gekoppeld zijn. Dit betekent juridisch dat er een bepaling staat in beide overeenkomsten die naar elkaar verwijzen. Het opzeggen van één van de twee overeenkomsten zorgt voor de opzegging van beide overeenkomsten. De huurovereenkomst is hierin de leidende factor. Dit is dan ook de reden dat de huurovereenkomst en de samenwerkingsovereenkomst samen worden opgesteld.

Huurprijs bepalen

Er zijn geen richtlijnen voor het bepalen van de huurprijs voor stoelverhuur. Vaak worden er verschillende aspecten meegenomen in de huurprijs zoals de kosten van het pand, maar bijvoorbeeld ook het gebruik van producten.

Bij het bepalen van de huurprijs zijn verschillende aspecten waar rekening mee gehouden dient te worden zoals:

  • Huidige winst salon
  • Winst eigenaar
  • Benodigde opbrengst uit huur
  • Totaal aantal dagen stoelverhuur
  • Opbrengst per dag per stoelhuurder
  • Inkomstensituatie van medewerkers
  • Promotiekosten
  • Gebruik van materialen

De daadwerkelijke huurprijs kent binnen stoelverhuur verschillende vormen. Bijvoorbeeld: een vast bedrag per dag of dagdeel, een percentage van de omzet of een combinatie hiervan. Belangrijk is om reëel te blijven bij het vaststellen van de prijs. Zowel de verhuurder als huurder willen de beste prijs. Probeer hier dan ook een middenweg in te vinden zodat de samenwerking niet stuk loopt op financiële gronden.

Het berekenen van de huurprijs voor stoelverhuur lijkt moeilijker dan het is. Met een handig omrekentabel heeft u binnen enkele minuten alles op papier staan om de huurprijs te bepalen.

Advies over stoelverhuur

Stoelverhuur biedt veel mogelijkheden voor beide partijen. Het mag dan ook duidelijk zijn dat een goede samenwerking een positief effect heeft op de verhuurder en huurder. Als u van plan bent om met stoelverhuur aan de slag te gaan is het raadzaam om u goed te verdiepen in de materie. Bij ons kunt u een workshop stoelverhuur bijwonen waar u één op één vragen kunt stellen en kunst sparren over uw ideeën. De workshop omvat alles wat u moet weten over stoelverhuur zodat u altijd goed voorbereid bent.

Mochten er nog vragen resteren na het lezen van dit artikel neem dan een kijkje in onze lijst van de 5 meest gestelde vragen over stoelverhuur.

Wilt u op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen omtrent stoelverhuur volg ons dan op Facebook of Instagram.